Chakra: 7 päächakraa

Chakra

 

Jokainen on kuullut Chakrasta aikaisemmin – useimmat esoteerisuuden yhteydessä tai joogatunnilla. Mutta tiedätkö mistä termi chakra on alunperin ja montako chakraa on olemassa tai että monikko on chakrat? Tässä blogissa haluaisimme esitellä teille chakrojen maailmaa ja niiden merkitystä. Aloitetaan perusasioista.

 

Mikä on chakra?

Termi chakra on peräisin Intiasta. Chakrat löytyvät monista eri Aasian kulttuureista, mutta etenkin hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta. Siellä he kuvaavat kehon energiakeskuksia ja yksilöllistä auraa. Sana itse voidaan kääntää sanskritiksi “pyörä” tai “ympyrä”. Chakrat ovat siis pieniä, hehkuvia energiarenkaita, jotka ohjaavat kehoamme.

 

Ensimmäisenä esittelemme teille 7 päächakraa.

 

Chakren

JuurIchakra (Muladhara)

Juurichakra sijaitsee selkärangan alapäässä häntäluun tasolla. Se tarkoittaa maanläheisyyttä, vakautta ja turvallisuutta. Se symbolisoi energiaa kehomme voimakkaiden elinten, kuten lihasten, luuston ja lantion alueella. Tämä chakra edustaa energiaa, vakautta, rauhaa ja tasapainoa. Juurakakra on kehon ensimmäinen energiakeskus. Juurichakran symboli on nelilehtinen lootuskukka .

 

Chakren2

Sacraali Chakra (Svadhisthana)

Sanskritin nimi Svadhisthana tarkoittaa käännettynä “alkuperäinen paikka”. Tämä chakra sijaitsee selkärangan kohdalla, noin käden leveyden verran navan yläpuolella. SacraaliChakra vaikuttaa ruumiin nesteiden, kuten veren, hien tai kyyneleiden energioihin. Siksi vettä pidetään tämän chakran johtavana elementtinä. Se liittyy fyysiseen vetovoimaan, olipa sitten kyseessä kumppani tai yleensä uusi tuttavuus. Sacraalichakra on kehon toinen energiakeskus ja sitä edustaa kuusilehtinen lootuskukka .

 

Chakren3

Aurinkoplexus / vatsachakra

Aurinkoplexusta tai vatsachakraa pidetään monissa Aasian perinteissä tärkeimpänä energiakeskuksena. Kolmas energiakeskus edustaa sekä fyysistä että psyykkistä rohkeutta ja voimaa. Se edustaa myös sisäistä riippumattomuutta ja ohjaa usein myös sisäistä vaistoamme. Tasapainoinen aurinkoplexus lisää siis sisäistä harmoniaa ja tyytyväisyyttä. Sitä symboloi kymmenlehtinen lootus.

 

Chakren4

Sydänchakra (Anahata)

Sydänchakran on neljäs energia keskus ja se sijaitsee, kuten nimestä voi päätellä, sydämen tasolla. Se on chakra-järjestelmän keskus ja edustaa empatiaa, itserakkautta ja aineenvaihduntaa. Tässä chakrassa ilmenevät suru, rakkaus ja tunteet itseä ja muita kohtaan. Jos rakastat itseäsi  ja hyväsyt itsesi ja elämän sellaisena kuin se on, tämä chakra, jota symbolisoi kaksitoistalehtinen lootuskukka, pitää sitä tasapainoisssa . Kristillisessä uskonnossa sydän on viestintäkeino Jumalan kanssa ja elämänenergian lähde.

 

Chakren5

Kurkkuchakra (Vishuddha)

Viides chakra on kurkkuchakra. Tämä symboloi viestinnän taitoja, avoimuutta ja vastuuntuntoa. Vääryys, vihamielisyys ja väsymys estävät tämän chakran toiminnan. Tasapainoisena se tarkoittaa vahvaa ääntä, itseluottamusta ja totuudenmukaisuutta. Aasialaisten uskomuksen mukaan tasapainoisen kurkkuchakran on tarkoitus puhdistaa puheemme valheista. Kurkkuchakran symbolina toimii 16-lehtinen lootuskukka.

 

Chakren6

Otsachakra (Ajna)

Usko, ajattelukyky, intuitio – nämä yhdistyvät otsachakrassa . Se edustaa kehon ja mielen tasapainoa sekä ihmisen uteliaisuutta ja tiedonhalua. Lisäksi sen pitäisi vahvistaa ihmisen mielikuvitusta ja tietoisuutta. Keskittymiskyvyn puute häiritsee tätä energiakeskusta. Kuudetta chakraa kutsutaan usein kolmanneksi silmäksi ja sitä edustaa monissa Buddhan kuvissa pieni piste keskellä otsaa.

 

Chakren7

Kruunuchakra (Sahaswara)

Seitsemäs ja viimeinen chakra on pään korkeimmalla kohdalla ja koristaa ihmistä kuin kruunu. Se yhdistää ihmisen “kosmisen tietoisuuden” kanssa. Näin ollen jokaisen tulisi vahvistaa myönteisiä hyveitä ja omaa muutosta parempaan, riippumatta siitä, mitä kukin sillä haluaa ymmärtää. Krooniset sairaudet, turhuuden tunne ja kuoleman pelko heikentävät kruunuchakraa. Ajatus kruunuchakrasta löytyy myös länsimaisen kulttuurin uskonnollisista kuvista, esimerkiksi sädekehän muodossa.